logo vcr
logos

S Thajskem roste chuť

Lukáš Přibyl | 28.12.2019
S Thajskem roste chuť

Když se řekne Thajsko, většině se vybaví zlatem zdobené chrámy, krásná příroda, průzračné moře, pláže s bílým pískem, kde dotěrní prodejci nabízejí všechno možné i nemožné. Ale tato země je také kulinářským skvostem. Ať už se jedná o čerstvé ovoce prodávané domorodci na plážích nebo o chutná jídla v pouličních bistrech. Ta jsou často tak ostrá, že by se zde dala použít věta: Co tě nezabije, to tě POPÁLÍ. Nebo v jiných případech také NAPÁLÍ.

Řídím se pravidlem, že dlouhý zpáteční let je třeba si něčím chutným zpříjemnit, jeden ovocný bonbón proto střídá druhý. Něco je ale špatně – z obalu se totiž začíná postupně linout silný zápach, který ospalá Ukrajinka sedící v letadle na vedlejším sedadle vyhodnotí jako unikající plyn. „Gas, gas,“ informuje se smrtí v očích spolucestující přes uličku. A panika se šíří rychle dál. V tu chvíli nezbývá nic jiného, než bonbón neprodleně spolknout a předstírat, že se vlastně vůbec nic neděje. Přestože se situace v letadle rychle uklidňuje, žaludek s durianovým bonbónem bojuje po zbytek letu, což je zřejmé zejména při každém otevření pusy… První setkání s durianem, nejsmradlavějším ovocem na světě, se tak nakonec stalo zároveň posledním. Tedy vlastně jen do té doby, než se odvážím otevřít poslední přivezený bonbón.

sdílet PŘÍSPĚVEK NA PROFILU SOUTĚŽE

Tomáš Poláček
Dan Přibáň
Radek Jaroš
Lukáš Hejlík